ANTONIO MARRAS MENSWEAR 
AW 14/15

Pre nego što Vas ugostimo na jednoj od jako interesantnih revija ovogodišnjeg milanskog fashion week-a, želeli bismo da Vas prvo upoznamo sa gospodinom čije se ime nalazi na našoj ulaznici. Antonio Marras je rođen u Algherou na Sardiniji 1961.godine, a prve korake u svetu mode napravio 1987. Nikada nije završio srednju školu, ali je uvek u sebi nosio nezasićenu anksioznost da se izrazi. Odrastao je okruzen materijalima i tkaninama u radnji svog oca na Sardiniji. Za sebe kaže da je oduvek imao strast ka raznolikim teksturama kada je odeća u pitanju, i to je ono što je vodilo kreiranju njegovih prvih kolekcija.

Prvo što smo mogli da vidimo, nakon što smo se smestili, bile su antičke šiveće mašine za kojima je sedeo pozamašan broj ljudi i predstavljao različite generacije krojača. Čak je i najmlađi sin dizajnera bio uvučen u ovaj performans i sedeo za jednoj od mašina za šivenje.

Bio je to lep gest, ako uzmemo u obzir da je Marras ovom revijom poželeo da na neki način oda počast svome ocu, iz čije radnje je sve i počelo. Ako bismo uzeli u obzir to da se lik njegovog oca nalazi na dugmićima na košulji, a da su neke kreacije napravljene od delova tkanina odela koje je njegov otac nosio, mogli bismo da kažemo da je u tome uspeo.

„Kolekcija je fokusirana na jednu stvar: kroj“, rekao nam je Marras.

 

Nije bilo moguće ne videti detalje na pantalonama i ne osetiti taj oldskul osećaj davne Italije sakriven u svakom sakou. Komforni džemperi koji su se svojim teksturama savršeno ulivali u tonove ostalih delova odeće, a posebno sa vuneniim kaputima, bili su ujedno i stilski vrhunac večeri. 
 Iako je cela kolekcija odisala vintidž aromom Italije, način na koji su ovi retromaterijali krojeni je izuzetno moderan, kao i sama tekstura odevnih prodmeta. Uzmite na primer tufnasti print koji je otvorio reviju, ili kombinaciju nekih tradicionalnih materijala sa pamukom, i uverićete se u suptilan moderni tvist koji se provlači kroz svaku kreaciju.

Sve što smo videli, kreacije dizajnera inspirisane njegovim ocem, ambijent poluosvetljene krojačke radnje, operska muzika i zvuci krojačkih mašina, ostavilo nas sa lepim osećajem toplote… i jednom zdravom dozom stila.

Tekst: Stefan Živaljević