ASHES AND SNOW – Gregory Colbert

Fotograf Gregory Colbert je sada već legendarnu izložbu Ashes and Snow osmislio 1992. Pokušao je da predstavi svoj doživljaj prirode kroz fotografije, film i zvuk u svom čuvenom Nomadic Museumu. Tokom deset godina, do 2002, Colbert je posetio Indiju, Burmu, Šri Lanku, Egipat, Etiopiju, Keniju, Namibiju i Antartik, da bi uhvatio krhku ravnotežu u interakciji ljudskih bića i životinja.

 

 

Colbert veruje da postoji zajednička želja u svim živim bićima da učestvuju u jednom univerzalnom razgovoru. On vidi prirodu kao najvećeg pripovedača, a sebe kao skromnog učenika prirode. “Naučnici koji proučavaju prirodu nam daju odgovor na pitanje ‘kako’, a ja mislim da je uloga umetnika da pokuša da pruži odgovor na pitanje ‘zašto’. Želim da ukažem na povezanost ljudi s prirodom, na to da smo mi nerazdvojni deo nje, mi jesmo priroda”, kaže Colbert.

 

 

“Gledam na svoj rad kao na slavlje cele prirode, kao na orkestar koji ne svira samo zvuke jednog muzičara, muziku jedne vrste, već kao na ekspresiju svih pesama prirode”

“Način na koji mi gledamo svet je antropocentričan, drugim rečima sebičan. Trudim se da vidim svet kroz oči orla, slona, kita, lava…”

“Moji filmovi su stepenice do mojih snova”

 

 

Postavka je imala premijeru 2002. u Veneciji, a od tada ju je videla publika u Njujorku, Santa Moniki, Tokiju i u Meksiko Sitiju. Izložba Ashes and Snow je do danas privukla vise od 10 miliona posetilaca, čineći je najposećenijom izožbom nekog našeg savremenika.

Colbert je pomislio da muzej može da putuje i to počeo da dokazuje svetu. Upotrebivši kontejnere za transport da bi kreirao halu, izložbeni prostor, naoko čudno rešenje, Colbert je napravio lako sklopivu i rasklopivu kontrukciju i poslao je na put oko sveta.