Benedict Cumberbatch

Do pre četiri godine Benedict Cumberbatch je igrao u manje poznatim kriminalističkim serijama i istorijskim dramama. Onda je 2010. dobio ulogu u BBC-evoj seriji Sherlock, koja je doživela veliki uspeh širom sveta i donela Benedictu nagradu Emmy.

Autor: Aksinja Josipović

Cumberbtch ima tri filma koji će izaći do kraja ove godine – Penguins of Madgascar, The Hobbit: The Battle of the Five Armies, i film koji bi mogao da mu donese nominaciju za oskara – The Immitation Game, biografsku priču o matematičaru Alanu Turingu, koji je razbio kod “enigma”, koji su Nemci koristili za vreme Drugog svetskog rata. Ono što “The Immitation Game” čini izuzetnim je bez sumnje Benedictova gluma.

B01

Homoseksualac, Turing je 1952. osuđen zbog “nepriličnog” ponašanja s 19 godina starim mladićem. Kako ne bi otišao u zatvor, kazna je zamenjena hemijskom kastracijom. Godine 1954, 16 dana pre 42. rođendana, Turing je “izvršio samoubistvo” – nađen je mrtav s polupojedenom jabukom pored kreveta. Odatle i urbana legenda da je baš ta jabuka poslužila kao inspiracija za logo kompanije Apple.

B03

Tokom 2009, britanski premijer Gordon Brown uputio je zvanično izvinjenje zbog načina na koji je postupano prema Turingu, a 2013. kraljica ga je ga je posthumno pomilovala. Cumberbatch je na to oštro reagovao: “To je uvreda. Njemu je oprošteno? Jedina osoba koja bi mogla da oprosti je Turning, ali on to ne može jer smo ga ubili. I to me čini ljutim, veoma ljutim. Njegov lik bi trebalo da se nađe na novčanicama.”

B04

U tom smislu, “The Immitation Game” nije samo istorijska drama, već i priča o netoleranciji. “To nije čas istorije, to je upozorenje da ovo može da se desi i danas. Pogubljenja ima i danas zbog razlike u verovanjima i seksualnoj orijentciji. To je strašno” kaže Cumberbatch.

B05

Čini se da je Benedict učinio igranje genija svojom specijalnošću jer je osim Turinga glumio i Sherlocka Holmesa, Vincenta van Gogha, Stephena Hawkinga i Juliana Assangea.

B02