Schorem Berberi

Biti berberin znači baviti se jednim od najstarijih zanata na svetu. Berberin ulepšava muške kose, brade i brkove. Ima nekih koji čak prave i perike od prave dlake. Vremenom je ovo zanimanje takoreći iščezlo, toliko da smo danas navikli na odlazak u frizerske salone, gde nema berberskih stolica s rukohvatima, naslonom za glavu i jastučetom koje se obrće pre no što sedne nova mušterija.

Bertus i Leen, vlasnici berbernice Schorem

 

Uprkos tome, u centar lučkog holandskog grada Roterdama, gde gomila muškaraca hrli u zvanično najbolje svetske coffee shopove, deo njih odlazi i kod berberina. Džentlmeni iz različitih krajeva Evrope stižu u Schorem Barbershop – mesto koje neguje tradiciju, stil i principe berberskog zanata, a to je zapravo briga o muškarcima.

Berberi iz Schorema tvrde da je muškarcima bilo potrebno mesto gde će se osećati kao muškarci i zbog toga su odlučili da u njihovom kreativnom kutku sve bude podređeno mukarcima. Ne postoji mogućnost rezervacije, a još i pre otvaranja ispred berbernice se nađe po nekoliko desetina njih koji čekaju u redu. Unutra – piju se pivo i viski, po želji. Mnogi žele da budu deo te atmosfere, čak i oni kojima nisu potrebni šišanje ili brijanje.

Moguće je izabrati do 14 različitih frizura, čiji se primeri nalaze na posteru. Berberi su obučeni kao berberi, žive kao berberi, misle kao berberi… To sve znači da su besprekorno precizni, posvećeni i dosledni. Kažu da se ne bave modom, nego stilom. Ne zanimaju ih aktuelni trendovi, već rokenrol. Njihov marketing dešava se na ulici, tako što je svaki čovek koji odande izađe kao pokretna reklama.

Šišanje košta 33 evra, brijanje isto toliko. Šišanje i brijanje zajedno – 61 evro. Druženje s berberima verovatno nije procenjivo. Ideja koju slede jeste da je džentlmen osoba koja mnogo više doprinosi okruženju nego što iz njega uzima.

 

Video o njima je apsolutni MUST

 www.schorembarbier.nl