TAMNA STRANA OBJEKTIVA

Michael Lee Smith je odrastao na zapadnoj obali Kornvola, u Irskoj. Okružen morem i stenama. Delovi okeana su uvek bili tu. Surf od svitanja do sumraka i sviranje bluz i kantri muzike po barovima od sumraka do svitanja postali su rutina. Život na putu je uskoro postao jedini život koji je poznavao.

 

 

Porodica i prijatelji zvali su ga različitim imenima, ali jedno je ostalo -Miki. Napustio je školu u šesnestoj, s parama koje je uštedeo svirajući po mračnim konacima, i uputio se ka svetlosti. Trošio je i zarađivao novac na putu ka talasima, sa svom težinom i posledicama. To je postalo način života. Kamere su bile tu kud god bi išao, s rolnama super8 i trakama Hi8 u jednom i HP5 i Velvia u drugom džepu. Prateći srce i instinkte, preko elegantnih okreta sudbine. Ljudima su počele da se dopadaju njegove fotografije i dovitljivi filmovi. Način života se pretvorio u nekakvu karijeru, ali posle nekoliko godina, ta nekakva karijera je postala način života. Bilo je vreme za promenu.

Jednog dana Miki je odlučio da se skrasi na zapadnoj obali Irske, u mestu koje je zavoleo još kao četrnaestogodišnji dečak. Karijera nomada je prestala da postoji, ali, nekom čudom, njegov rad je cvetao.

Raditi stvari samo iz ljubavi uzdiglo se do naleta kreativnosti kao nikad pre. Godinama je živeo na ovaj način. A onda je njegova sestra Šeri tragično umrla.

Ona je bila njegov najveći fan i uvek je želela da čuje priču o tome zašto i kako radi to što radi. Tako je počeo da pravi film u znak sećanja na nju, da bi kroz taj film njena dva sina Kalle i Riley pamtila njeno svetlo, njenu strast i njenu inspiraciju. Film se zove “Tamna strana objektiva” (Dark Side of the Lens). Igrom sudbine, publika se povezala s pričom, prirasla im je za srce.

“Tamna strana objektiva” je zapravo slučajno otvorio vrata različitim, čudnim i fantastičnim projektima. Čak je i Holivud “zakucao” na vrata, i to ne jednom, već tri puta.

Miki zna da za to može da zahvali samo svojoj sestri. U nekom trenutku, njegov prijatelj Ben ga je pitao da napravi film ili dva za njegove pesme. Što je on i uradio. Od tada, Benova muzika je povela Mikija i njegovu porodicu na magično putovanje letećim ćilimom po celom svetu. I zaista, njegova su putovanja puna novih horizonata i izazova.

Najbitnije od svega, Mikijeva devojka Rivie je nedavno na svet donela devojčicu Eivu.

Miki se i dalje trudi da svakog jutra veruje svom srcu i svom instiktu, a okean ga uzbuđuje više nego ikad.

To je sve što za sada imamo da kažemo o Mikiju.