DIEGO CIGALA

Španski Šaban Bajramović

Autor: Aksinja Josipović

El Cigala, čije je pravo ime Diego Ramón Jiménez Salazar, jedan je od najvećih flamenko izvođača današnjice. Nadimak El Cigala na španskom znači „škamp“ i dobio ga je od braće Los Losada, tokom njihove prve zajedničke turneje, zbog toga što je bio previše mršav.

C1

Rođen je hladnog decembra 1968. u izuzetno muzikalnoj porodici. Vrlo rano je počeo da peva po tablaosima i ubrzo privukao pažnju svetski poznatih flamenko igrača kao što su Mario Maya, Faíco, Cristóbal Reyes, Carmen Cortés i tako krenuo na prve turneje. Solo karijeru počeo je 1998. albumom Undebel.

1322607602_910215_0000000001_album_normal

Godine 2003. objavljuje svoj album, “Lagrimas Negras”, s legendrnim kubanskim pijanistom Bebo Valdesom. “Lagrimas Negras” je album koji se ne može definisati kao flamenko ili kubanska muzika ili jazz, to je genijalan projekat koji izmiče svakoj kategorizaciji. Pesme su dobro poznate balade iz celog latino sveta. Ovaj album mu je doneo prvi Latino Grammy. Drugi je usledio 2006, za album “Picasso en mis ojos” (Pikaso u mojim očima).

Godine 2013, “Romance de la luna Tucuman”, koji pruža novi pogled na tradiciju argentinskog tanga, doneo mu je i treći Latino Grammy.

Ove godine je izdao album “Vuelve el Flamenco”, omaž preminulom Pacu de Lusiji.

Pogledajte par videa sa Bebo Valdesom.