EDWIN JEANS

Priča koja traje jedan životni vek

 

Intervju s Kregom Smitom, komercijalnim direktorom kompanije EDWIN

By Sarah Warnaar

 

Od osnivanja, 1947, EDWIN je izrastao u internacionalno priznat brend. To je jaka kompanija koja neguje ljubav prema zanatstvu i funkcionalnosti, stvarajući bezvremeni stil i stvari koje traju. Integritet je filozofija koju podržavam i koju hoću da podelim sa svakim ljubiteljem džinsa

Koja priča stoji iza imena EDWIN ?

Još 1947. u Japanu, Shuji Tcunemi je imao strast za džinsom, što ga je inspirisalo da ga uvozi direktno iz SAD, budući da se džins nije proizvodio u Japanu u tom trenutku. To su bile iznošene i prljave farmerke koje su morale biti oprane i ručno zakrpljene da bi bile prodate mušterijama. Godine 1951. su prvi put bile dostupne farmerke napravljene u Japanu. Ali, taj proizvod je bio skup i inferioran po kvalitetu u poređenju s američkim.

Tsunemi je bio inspirisan da stvori svoj džins sofisticiranijeg kvaliteta. Godine 1961. izradio je prvi par EDWIN denim farmerki. Izokretanjem slova D,E,N,I i M (obrtanjem slova M i pretvarajući ga u W) došao je do imena EDWIN. Sedamdesetih godina XX veka, EDWIN je bila prva kompanija u svetu koja je proizvodila “old wash” džins, dizajniran da kopira iznošeni džins. Osamdesetih, EDWIN je izmislio “stone washing”, što je izazvalo revoluciju u celoj industriji džinsa. Bio je to ključan momenat u evoluciji proizvodnje džinsa, i uticao je na svaku džins kompaniju koja danas postoji.

Nastavili su da diktiraju trendove u industriji džinsa…

EDWIN je autentičan džins brend koji se ponosi svojom inovativnošću i umešnošću, koristeći ekskluzivne materijale, jedinstvenu tehnologiju, proces ručnog pranja i konstantan napredak u dizajnu.

Da li su materijali i boje organski ? Odakle dolaze?

“Selvage denim” je zastupljen kroz celu kolekciju. Uglavnom je u neopranom ili sirovom stanju. Reč selvage dolazi iz fraze “self-edge”, što je prirodna ivica rolne materijala. Kada se odnosi na džins, podrazumeva da je pravljen na staromodnim razbojima. Većina ovakvog džinsa se danas boji veštačkim indigom, ali EDWIN uvek koristi prirodan indigo. Takav džins bledi drugačije na svakoj osobi, zavisno od toga kako je građena i koje su joj dnevne aktivnosti. I da, koristimo isključivo organske materijale.

Koliko traje proces stvaranja džinsa? Da li je kao sir, što duži proces – to bolji rezultat?

Teško pitanje. Proces uveliko zavisi od pranja, naše farmerke prođu i do 18 različitih procesa pranja, dok se sirovi džins ne pere.

Pedesetih godina, zbog pomame za džinsom, američki proizvođači su zamenili stare razboje novim, koji su materijal proizvodili brže . Selvage denim je jedna od skuplji vrsta džinsa zbog svoje izdržljivosti i zbog ivice koja se ne krza. To može da se postigne samo starom tehnikom tkanja, koju mi i koristimo.

Na vašem sajtu sam primetila da imate veći izbor džinsa za muškarce nego za žene. Da li je na vidiku proširenje kolekcije za žene?

Važno je reći da je savršen par farmerki posledica jedinstvenog koncepta i posebne pažnje posvećene detaljima dizajna. Govorim o niti, materijalu, proces šivenju, procesu pranja. Mi smo vrlo specifični i rigorozni kad je reč o svakom od procesa, a EDWIN je 1979. dizajnirao farmerke posebno namenjene ženama. Mi smo, u stvari, prva kompanije koja je počela proizvodnju ženskih farmerki. Iako naša kolekcija za žene nije toliko velika kao muška, ako tražite džins za dame, mi imamo model koji će vam dobro stajati.

Koliko godina, otprilike, može da traje jedan par farmerki EDWIN?

Još jedno teško pitanje. Ima mnogo faktora koji utiču na izdržljivost džinsa, ali mogu da tvrdim da je to osam do deset godina.

Svakom muškarcu je potreban dobar džins. Koji model je vaš omiljeni ove sezone?

Ovog trenutka to je EDWIN ED 55 rainbow selvage.