Ethan Hawke

Autor: Aksinja Josipović

EH3

Glumac čija karijera traje već 30 godina i ne pokazuje znake usporavanja. Probio se ulogom u legendarnom filmu “Dead Poets Society “, da bi nastavio s “Reality Bites”, “Training Day” i trilogijom koju čine “Before Sunrise”, “Before Sunset” i “Before Midnight”. Ono ‫što mnogi ne znaju je da je Hawke i pisac. S Richardom Linklaterom i Julie Delpy je radio na scenariju za film “Before Sunrise”, za šta je dobio i nominaciju za Oskara. Deset godina kasnije zaradio je i drugu nominaciju, za rad na scenariju za film “Before Midnight”.

Ove godine je napokon završen njegov “najnoviji” film “Boyhood”. Film je sniman 12 godina i nije stilska figura kada kažemo da Mason (Ellar Coltrane) odrasta pred kamerama. Za razliku od trilogije “Before”, trilogija “Boyhood” je od početka zamišljena kao dugogodišnji projekat. Hawke ima samo reči hvale za scenaristu Richarda Linklatera. Iako su mnogi film opisali kao epski, Hawke tvrdi da je to mali niskobudžetni film, tako da je “najmanji epic” ikada snimljen. Ono u šta je Hawke siguran je da ovaj film neće biti razočaranje. A svi koji su ga gledali su sigurni da će dobiti mnogo nominacija za Oskara.

Na temu roditeljstva i dece ispričao je jednu zanimljivu priču: “Nedavno sam bio na Filmskom festivalu u Torontu i video sam Džordža Klunija. Izgledao je odlično. Bilo je kao da si na partiju sa Frank Sinatrom 1956. godine. Pitao sam prijatelja: ‘U čemu sam ja pogrešio?’, a on mi je rekao: ‘To što vidiš na njemu je u stvari tvoje četvoro dece koje toliko voliš’. I zaista je tako, roditeljstvo oduzima dosta vremena i energije, ali ne bih to menjao ni za šta na svetu.”