Wine Shop FINO VINO je svakako jedna od najlepših vinoteka u Beogradu. Svojim lepim eksterijerom i enterijerom doprinosi izgledu verovatno najšarmantnije ulice u gradu. Smeštena je na broju 91 u Kralja Petra i sigurno će vam skrenuti pažnju ako prođete pored nje. Izbor vina je takođe impresivan, pa vam preporučujemo da svratite kada poželite vrhunsko vino.

Fotografije: Milan Josipović

 

 Preporučujemo dva jako sofisticirana vina

Chakana Malbec

 

CHAKANA1

Tip: Crveno vino

Chakana je moderna vinarija sa izuzetnom porodičnom tradicijom koja seže čak u XIX vek, kada je Guido Pelizzatti proizvodio vina u Lombardiji u Italiji. Danas su njegovi naslednici pioniri u proizvodnji vina na jednom od najperspektivnijih prostora današnjice, na obroncima Anda u Argentini. Kombinovanjem najmodernijih tehnika uzgoja grožđa i enoloških tehnika u kombinaciji sa izuzetnim terroir-om, dobijena su vina koja uživaocima i poznavaocima vina nude karakteristične voćne arome, tipične za Malbec, sa blagim notama hrasta.

Lokacija: Vinogradi se nalaze na 960 m nadmorske visine na Chakana posedu, Agrelo, Lujan de Cuyo, Mendoza

Sorta grožđa: 100% Malbec

Alkohol : 14 %

Vinifikacija i sazrevanje:  Berba se obavlja ručno sa samo odabranim plodovima koji se do vinarije prenose u kontejnerima od 400 kg. Period maceracije se obavlja hladnim postupkom 48 sati. Fermentacija se obavlja pod strogo kontrolisanim temperaturnim uslovima na 26°C sa odabranim kvascima. Vino je sazrevalo 2 meseca u hrastovim bačvama.

 

Izgled i degustacione karakteristike: Vino ima karakteristično tamno ljubičastu boju sa purpurnim refleksijama. Na nosu ima intenzivne arome koje podsećaju na suve šljive, smokve i jagode. Tanini su zaokruženi i lepo balansirani, što čini ovo vino pitko sa dugom završnicom.

Gastronomski saveti: Idealno vino za razna jela od mesa i divljači.

Temperatura serviranja: 18° C

Cena:  0.75 / RSD 990.00

 

 

VINTAGE TUNINA IGT

 

VINTAGE1

Tip: Belo vino

Sorta: Chardonnay, Sauvignon, Ribolla, Malvasia and Picolit

Vinar: Silvio Jermann

 

Vino je napravljeno od sorti Chardonnay, Sauvignon, Ribolla, Malvasia i retkog, delikatnog, kasno obranog grožđa Picolit. Potencijal odležavanja ovog vina je 7 – 10 godina.

Kupaža pod sad poznatim nazivom Vintage Tunina je proizvedena 1973. Međutim, njeno prvo zvanično izdanje pod ovim nazivom bilo je 1975. Ime potiče od Antonia Tunine, koji je bio prvi vlasnik ovog vinograda. Još jedna Tunina je živela 1700.-te godine i bila je jedina ljubavnica Kazanove koja nije bila plemićkog porekla (radila je kao služavka za imućnu venecijansku porodicu). Ovoj intrigantnoj i romantičnoj osobi, Silvio Jermann je posvetio Vintage Tunina vino.

Vinograd pokriva 16 hektara u oblasti Ronco del Fortino. Grožđe za ovo vino se bere dve nedelje kasnije nego grožđe za druga vina.

Alkohol: 13.5 %.

Kiselost: 5.40 – 5.60 %o

Potencijal odlezavanja 7 – 8 godina, 10 godina za najbolje berbe.

Vino ima briljantno slamno žutu boju, sa zlatnim odsjajima. Na nosu je intenzivno, bogato, veoma elegantano, sa mirisima meda i poljskog cveća. Na nepcu je suvo, meko, dobro izbalansirano, sa nadprosečnom upornošću zahvaljujuci punom telu. Ide sa predjelima sa pečurkama, ribom i živinom. Sjajno je sa svežim lososom punjenim parnezanom i artičokama.

Da li ste znali…? Vino Vintage Tunina je svojim zadivljujućim kvalitetom, zaslužilo da bude zvanično belo vino poglavara rimokatoličke crkve, Pape.

Za berbu 1997, Gambero Rosso tvrdi da je najbolje italijansko belo vino.

Berba 1998 je od udruženja italianskih somelijera dobila oskara vina.

U Oktobru 2000, Cesare Pilon je napisaou Civiltà del Bere magazinu: “…Vintage Tunina je izuzetna na mnogo drugih načina. Do sad niko nije bio svestan da je ovo najbolje opuštajuće vino ikad napravljeno – i to ne samo u pasivnom smislu (da piješ vino dok meditiraš), već u aktivnom smislu: Vintage Tunina je vino koje te natera da se zamisliš.

Cena:  0.75 / RSD 5,090.00