FUJIFILM X-T1

Kao profesionalnog fotografa, često me pitaju za preporuku u vezi s kupovinom aparata. To nikada nije lako pitanje jer odgovor zavisi od od mnogih faktora – namene aparata, budžeta kojim raspolažete, nivoa fotografskog umeća koje imate…

Autor: Milan Josipović

Ako biste da se veoma ozbiljno bavite fotografijom, moj izbor bi bio Nikon D 810, ali je taj aparat svakako zanimljiv samo profesionalcima.

Ipak, jedan aparat koji mi je zaista skrenuo pažnju u poslednjih godinu dana je “mirrorless” FUJIFILM X-T1. Ukratko bih ga definisao ili opisao kao aparat za naprednije korisnike. Odmah da dodam da to apsolutno ne znači da ne možete da ga koristite u profesionalne svrhe, naprotiv.

Možda je ovaj aparat i najbolji primer kada govorimo o retro dizajnu, a X-T1 poseduje sve kvalitete profesionalnih DSLR aparata, ali u znatno manjoj formi.

APS-C senzor od 16,3 megapixela će vam dati odličnu rezoluciju čak i ako želite da napravite fotografiju koja bi na nekom zidu imala dužinu od jednog metra.

Telo aparata je od magnezijuma i “weather sealed”, što znači da ćete moći da fotografišete i po kiši.

Poseduje odličan focusing sistem, kao i sjajno EVF tražilo, a imaćete i WI-FI konekciju s svojim kompjuterom ili mobilnim uređajem.

Iako snima Full HD 1080p video, ovo nije aparat koji bih preporučio onima koji više vole video nego fotografiju. Za ljubitelje videa ćemo predstaviti nešto posebno sledeći put.

Pored svih kvaliteta koje sam već pomenuo, izdvojio bih zaista sjajan dizajn i izradu, koji će učiniti da se osećate veoma posebno dok fotografišete.

Pre meseca dana najavljen je i Fujifilm Deluxe X-T1 Graphite Silver Edition, koji dodatno potencira retro look i biće dostupan krajem novembra.

Fuji-silver

Preporučujem kupovinu tela s kit standardnim zoom objektivom Fujinon XF 18-55 mm f/2.8-4 R LM OIS, koji je sjajan za većinu situacija u kojima ćete se naći kad snimate fotografije ili video.

Osim standarnog zooma, preporučio bih još dva objektiva koji bi mogli da na]u značajno mesto u vašoj fotografskoj torbi.

Ako ste zaljubljenik u portretnu fotografiju, ovaj objektiv je idealno rešenje:

Fujifilm – XF 56mm f/1.2 R

U slučaju da pak više volite landscape, enterijer ili fotografiju koja treba da zabeleži arhitekturu, onda preporučujem širokougaoni zoom objektiv visokog kvaliteta

Fujifilm – XF 10-24mm f/4 R OIS

1024

X-T1 poseduje još dosta osobina koje će vam se dopasti i ako želite detaljnu specifikaciju aparata posetite  FujiFilm sajt

Ako vas je ovaj aparat zaintrigirao, preporučujem da pogledate i ovaj video – saznaćete mnogo praktičnih informacija od profesionalnog fotografa Nicka Devlina.