GRENSON

Otvorivši vrata svoje nove fabrike 1874, Vilijam Grin, čovek koji je postavio novi standard kvaliteta u izradi cipela, zvanično je počeo svoju misiju predstavljanja sinonima za dobru obuću. Nakon smrti, 1901, ostavio je iza sebe duboke temelje na kojima je njegova zamisao jačala narednih decenija. Njegova fabrika danas nosi naziv Grenson, a njegov pohod je, bez sumnje, završen uspešno. Time zaključujem da je od velikog značaja da ovaj tekst posvetimo majstorima zanata i njihovoj borbi da sačuvaju tradiciju i kvalitet u modernom vremenu masovne proizvodnje.

“Stil se zapravo ne menja toliko, naše je samo da dodamo po neki detalj”, kaže Toni Boteril, menadžer produkcije u Grensonu, kao odgovor na pitanje kako izlaze na kraj s promenama. “Ja sam tradicionalista i moj posao je da sačuvam kvalitet”.

 

 

Sve cipele su šivene metodom Goodyear, procesom koji je bio dominantan u XVIII veku u Engleskoj, koji, naime, iziskuje dosta vremena, ali za rezultat ima cipelu koja traje vidno duže u odnosu na ostale.

Takođe, to znači i da se cipela neretko preproda i do nekoliko puta, što je čini vrednom investicijom. Za svaku cipelu ponaosob, od početka proizvodnje, pa do samog kraja, utroše se tri nedelje, kako bi ona bila vrhunskog kvaliteta. Za jeftinije varijante masovne proizvodnje generalno važi pravilo da, ako cipela nije napravljena za manje od pet minuta, neće biti profitabilna.

Grenson ima dve linije obuće, tradicionalnu i nešto “svežiju” varijantu, koja je namenjena mlađim muškarcima. “Mi radimo stvari koje ostale fabrike ne žele. To deluje i jako smo zauzeti”, dodaje Toni.

Za proizvodnju cipela koriste se pažljivo birani, kvalitetni materijali, od kože koja se uvozi iz Nemačke i Francuske, preko hrastovog drveta od koga se pravi đon, sve do šavova Goodyear, koji se u fabrici koriste poslednjih 200 godina, i zbog kojih su ove cipele tako dugovečne.

Cipele su oduvek bile jedan od najupečatljivijih detalja svakog muškaraca jer oslikavaju karakter svog vlasnika. U našem slučaju, svako ko nosi cipele Grenson posedovao bi kvalitete istrajnosti i držao bi do pravih vrednosti, a to je ujedno i ono što definiše jednog džentlmena.

Tekst: Stefan Živaljević