MAAEMO Restoran

Može se slobodno reći da restoran Maaemo predstavlja pravu revolucionarnu atrakciju.
Kao refleksija norveške kulture, fokus je na kompletnom iskustvu – vezi između neukaljane, čiste prirode, kulturne istorije zemlje i nezaboravnih ukusa Norveške.

Autor: Stefan Živaljević

Lociran u Oslu, otvoren je u decembru 2010, u suvlasništvu glavnog kuvara Esbena Holmboe Banga i somelijera Pontusa Dahlströma.

Restoran krase čak dve Mišlenove zvezdice, koje je dobio posle samo 15 meseci rada, čineći ga prvim i jedinim restoranom u Skandinaviji koji se našao u ovom prestižnom vodiču kroz posebnosti na zemaljskoj kugli.
Maaemo je dobio i brojna priznanja raznih renomiranih kritičara, a ušao je i u izbor od top 100 restorana u svetu (Pellegrino 2014 World’s Best Awards), dok se glavni kuvar, pomenuti Esben Holmboe Bang, nalazi među 100 najuticajnijih kuvara u 2013. Esben dodaje: „Otvorili smo Maaemo kako bismo imali nešto što bi kroz tanjir, na pravi način, isijavalo pravu norvešku prirodu.“

Razigrani meni za potpuna uživanja, najrazličitijih ukusa, norveških škampi s ananasom, neodoljiva kombinacija skuše s ramsonom, sve do sladoleda Røros s karamel puterom, garantuju ostajanje bez daha. Kuhinja je fokusirana na iskustvo čistih, svetlih ukusa Norveške, uz potpuno organske, biodinamične, čak divlje proizvode.

Ovo hranu stavlja na potpuno novi nivo, vraćajući je u osnovnu formu, onakvu kakva jeste u prirodi. Obrok u Maaemu će goste preneti u sasvim novu dimenziju, kroz kulinarsku turneju od umerenih klima severnih ostrva Hvaler, preko prozirnih, ledenih voda norveške zapadne obale, sve do ekspanzivne unutrašnjosti pustinje Røros, oživljavajući ukuse Norveške kroz uzbudljive kombinacije na tanjiru. Ukusi, fokusirani na kvalitet plodova, koji su dovoljni sami po sebi, u kombinaciji s karakterističnom kuhinjom slatko-slanih nijansi koji dodatno daju na intenzitetu, čine da običan krompir u Maaemu, na primer, ili šargarepa, neće imati ukus ijednog krompira ili šargarepe koju ste ikada probali.

Cilj je gostima pružiti neočekivano.

Stara finska reč Maaemo označava „Majku Zemlju“, te otud provlačenje prirode kroz sve aspekte poslovanja. „Mnogo inspiracije crpimo iz prirode, ali i iz finalnih proizvoda. Posebno od proizvođača, koji uvek delić svoje duše ostavljaju u fantastičnoj proizvodnji za nas“, dodaju vlasnici.

Dizajn restorana inspirisan je, pogodićete, prirodom, i skandinavskom arhitekturom. Odražava linije, oblike, ritam i svetlo, kreirajući poetski, nordijski modernizam. Projekat je nastao kao saradnja Torgeira Hjetlanda i Ludviga Bruneau Rossowa, dok su radili na Uniform Strategic Designe-u u Oslu.

Naravno, dobar glas daleko se čuje, svet želi da okusi delić Norveške, te ako planirate da posetite restoran, treba da rezervišete mnogo ranije. Ali, sigurni smo da će se čekanje isplatiti, a bićete nagrađeni najlepšim jelima u svom životu.

Ovaj prilog nije potpun ako ne pogledate ovaj video

 http://maaemo.no