INTERSTELLAR

Pre tačno dve godine Chritopher Nolan, inspirisan kultnim filmskim ostvarenjima poput “Odiseje” i “Ratova zvezda”, i Kip Thorne, stručnjak za crne rupe i planetarna kretanja, počeli su saradnju na novom filmskom projektu. Rezultat svega je drama koja traje 2 sata i 47 minuta i za čije stvaranje je potrošeno nešto više od 165 miliona dolara. U bioskope je stigao Interstellar.

Autor: Stefan Življević

Na vizuelnom nivou, to je izuzetno lepo ukomponovano holivudsko ostvarenje. Christopher Nolan i art direktor Dean Wolcott uspeli su da dovedu vizuelno iskustvo do zastrašujuće sitnih detalja, a uzevši u obzir da je film prepun bogatih scena i briljantno osmišljenih kadrova, od zaleđenih oblaka, talasa visokog kao oblakoder, pa sve do enterijera crne rupe u kojem će se naći junaci ovog filma, ovo predstavlja pravu čulnu poslasticu.

Ceo koncept filma baziran je na pitanju kako spasti planetu, dok globalno zagrevanje uzima poslednji danak koji čovečanstvo može da isplati. Radnja je smeštena u sam kraj XXI veka, u vreme kada je, usled nedostatka hrane i zbog brojnih ekoloških katastrofa, populacija desetkovana i suočena s problemom egzistencije. Naravno, tipično za holivudske režisere, sve je ovo ekskluzivno ograničeno na perspektivu SAD, bez imalo osvrta na ostatak sveta. Naime, SAD su se degradirale u poljoprivredno društvo u očajničkom pokušaju da ublaže horor koji je XXI vek doneo, a ljudska rasa je i dalje u teškom očajanju jer vazduh postaje suviše zagađen za disanje. Ovo je sasvim dovoljno da zagolica maštu.

Veliki izazov je pisati o ovom filmu. Interstellar je u meni izazvao istovremeno veoma intenzivne i, neretko, konfliktne emocije, više od bilo kog Nolanovog filma, a da se razumemo, veliki sam fan ostalih njegovih ostvarenja, poput “Mementa,” “Inceptiona” i “The Dark Knighta”. Film svakako preporučujem jer čak i kad bismo stavili svu tu amerikanizovanu priču po strani, kao jedinstveno vizuelno iskustvo, ovaj film je vredan pažnje. Zapitajte se samo koliko puta ćete imati priliku da doživite svemir snimljen u HD rezoluciji u ambijentu nabijenom jakim emocijama? Individualni momenti ovog grandura su, bez preterivanja, sasvim dovoljni da vam vilica popusti, poput scene gde malena svemirska letelica prolazi pored masivnog Saturna i njegovih prstenova u nijansama braon i crne.

Osećam se kao da vas potkradam ako ne kažem da je muziku za film komponovao niko drugi do legendarni Hans Zimmer. Ovaj čovek je sposoban da čitanje telefonskog imenika, svojom muzikom, učini jedinstvenim iskustvom.

Na kraju, ovaj film je više priča o vremenu nego što je o putovanju u nepoznato. Jedan sat u svemiru je ekvivalent sedam godina na Zemlji. Ko želi da se nađe u toj situaciji? Naći će se četiri astronauta, među kojima su oskarovci Matthew McConaughey i Anne Hathaway, koji su svojom glumom u kombinaciji sa close-up kadrovima, Interstellar učinili kako filmski epskim, tako i dramski veoma intimnim iskustvom.

Eventualno, postoji i jedan mali tvist u filmu koji neću da otkrivam (ne verujete koliko se suzdržavam), a ako poželite da otkrijete šta vam je to sve Christopher Nolan priredio, potrudite se da to bude na najvećem dostupnom ekranu. Interstellar je jedno od baš takvih filmskih ostvarenja.