Rainer Andreesen 

Ovog meseca Vanity Fair ga je svrstao među najbolje obučene muškarce u 2014, odmah pored Colina Firtha, Eddieja Redmaynea i Pharrella Williamsa. Prošle godine gosip vebsajt Gawker ga je proglasio “najseksipilnijim muškarcem na svetu”. U pedeset prvoj godini, Rainer Andreesen nikada nije bio toliko tražen, i kao model i kao slikar.

“Bio je to totalni šok”, prokomentarisao je Andreesen priznanje za Vanity Fair. “To je svakako čast, ali je i zastrašujuće kada pogledate ko je sve na listi.”

Rođen u gradu Prins Rupert u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, Rainer sa Victorom Garberom, dugogodišnjim partnerom, glumcem, živi u luksuznom apartmanu na Menhetnu od koga zastaje dah. Iako smatraju Njujork svojom kućom, provode dosta vremena u svojoj kući u  Hajland Milsu, na sat vožnje od Njujorka. Tamo Andreesen ima svoj studio.

“Slikam uljanim bojama već 20 godina, a inspiraciju nalazim u starim majstorima. Ipak, John Singer Sargent je neko ko konstantno utiče na mene i ko me stalno inspiriše.”

 

Čak i kada provodi dane u izolaciji da bi radio u svom studiju, Andreesen uvek vodi računa o tome kako se oblači. U studiju voli da nosi ležernu garderobu kakvu kreira Polo Ralph Lauren. “To je garderoba kakva mi je potrebna ovde, slaže se uz okruženje. Boje su odgovarajuce za jesen i jako je udobno, a ipak elegantno”, kaže dok na sebi ima braon karirani sako preko nezno zelenog pulovera.

Andreesen je majstor za portrete rađene uljanim bojama. Tokom godina je izgradio jaku bazu klijenata, među kojima su i Bradley Cooper i Ben Afleck. Inspiracija dolazi u formi njegovog partnera. “Slikao sam Viktora možda 15 puta. On je za mene kao drugi par očiju. Ako imam problema sa slikanjem, on je uvek tu da pomogne s konstruktivnom kritikom. Zaista mi pomaže u procesu slikanja”.

Iako je slikarstvo njegov poziv, Andreesen procenjuje da provodi 60 odsto vremena ispred kamere, a 40 odsto iza slikarskog platna. “Danas makar mogu da radim i jedno i drugo. Trenutno toliko kasnim s porudžbinama da ne znam kako ću sve da stignem. Ali ne žalim se. Bila je ovo veoma dobra godina.

 

U studiju umetnika

Andreesen govori o svojim intimnijim radovima:

 

01

John Anderson je model iz Los Anđelesa kog poznajem još od naših dana modelinga u Milanu. Ovo je sa jedne moje izložbe pre par godina iz Los Anđelesa koja se svala Gray Matter.

02

Ben – slikao sam boksere proteklih 15 godina. Boks kao sport me ne interesuje toliko koliko me interesuje izgled. Nešto me privlači tome. Ovo je moj bratanac Ben, koji ima 19 godina.

03

Gianluca – On je model kog sam uopznao na prezentaciji njujorkške firme Ovadia & Sons. Došao sam tamo i video ga kako stoji prekoputa ulice i puši. Pitao sam ga da li mogu da ga slikam. Kunem se da su te tetovaže bile nešto najteže što sam ikada naslikao.

04

Andrew – Kao i Viktor, Andrew je moja muza. Toliko je inspirativan, prosto obožavam njega da slikam. Slikao sam ga mnogo puta s njegovim čelom. Ovo je takođe sa izložbe Gray Matter, koja je bila jako uspesna.

John Glover – On je glumac koji dosta radi na Brodveju i ovo je slika njega kako sedi u pozorištu dok radi na predstavi “Death of a Salesman”. Ovo je bila studija za veće delo ali sam na kraju zavoleo studiju više.

Jaymes – On je moj prijatelj iz Los Anđelesa koji je, između ostalog, maser. Sviđa mi se kako izgleda.

Michel – Njega sam slikao bezbroj puta. On je model s kojim sam živeo u Milanu i ponovo sam stupio u kontakt s njim pre par godina dok sam živeo u Los Anđelesu.

Victor – Upravo sam završio svoj poslednji rad s Viktorom. Koncentrisao sam se na nijanse kože. Obično Viktor ne voli slike na kojima je on, ali ova mu se dopala. Proces je bio zaista težak, ali sam bio uporan i nekako sam uspeo da na platno prebacim ono šta sam imao u glavi.

Izvor:  MR Porter