ART COMES FIRST

Autor: Stefan Živaljević

Ova dva gospodina, koja čine poznati dizajnerski duo, prepoznatljiva su po svom stilu koji, kako oni kažu, spaja zanatske veštine, istoriju i tradiciju, ali i dozu posvećenosti budućnosti. Spoj onoga što je naizgled nespojivo, tradicije i budućnosti, dolazi do izražaja u svakoj njihovoj odevnoj kombinaciji.

Sam Lambert je rođen u Angoli, a odrastao na relaciji Španija-Velika Britanija. “Otac mi je bio siromašni krojač, a majka putujući trgovac, skoro nikad je nije bilo”, navodi Sam.
Shaka Maidoh je, s druge strane, rođen u zapadnom delu Londona, gde je i odrastao. Međutim, njegovi roditelji su potekli iz siromšnijih slojeva. Otac mu je iz Afrike, majka iz zapadne Indije.

Počeli su karijeru tako što su kupovali razne delove odeće sa lokalne pijace, gde su se uglavnom prodavali starudija i korišćene stvari. Sam se seća kako je po ceo dan makazama seckao i prekrajao stare komade odeće i prilagođavao ih sebi i svom ukusu. “To je bilo nešto nalik onome što ludi naučnik radi u svojim eksperimentima“, kaže Sam. Svaki napravljeni komad odeće su testirali najpre na sebi.

Dinamika ovog dizajnerskog dua procvetala je iz zajedničkog interesovanja za istoriju, vintidž elemente, tradiciju, kulturu i, na kraju, iz potrebe za stvaralaštvom. “Ova potreba za stvaranjem je postala nužnost, u kojoj se finalni proizvod, preveden u komad garderobe, deo umetnosti ili personalni stil, stapa s karakterom i ličnošću osobe koja ga nosi”, naglašava Shaka.

Njih dvojica su prepoznatljiva i po svojim bradama, neobičnim šeširima, naočarima s velikim tamnim ramovima i spoju različitih stilova. Skoro uvek su u odelima, s kravatama i u baroknim cipelama. Ništa tu nije spektakularno na prvi pogled, ali mali detalji čine sliku savršenom. Kombinacija boja, šeširi, kravate, džepne maramice, šal, broš i čarape čine ovaj izgled kompletnim.

Pored klasičnog izgleda, ponekad odluče da malo skrenu od uobičajnih smernica, pa se mogu videti u bajkerskim kožnim jaknama, šortsu i patikama. Kako god, sveopšti utisak je da su ovo dva izuzetno prefinjena gospodina. Briljantni stilski duo, od kog može mnogo da se nauči.

O njihovom projektu ART COMES FIRST više možete da saznate ovde: ACF

Video: MR Porter