SCOTT FRANCES

Arhitekt, slikar, novinar, učitelj, romantik, neko ko ume da ispriča priču… sve je to Scott Frances – verovatno najbolji fotograf arhitekture i dizajna enterijera.  Jednom viđene , njegove fotografije se ne zaboravljaju. Talenat koji poseduje jeste jedinstven, ali znanje koje je stekao predanim radom je nešto što inspiriše i ponovo dokazuje da jedno bez drugog ne može. Gledajući njegove fotografije, prostor doživljavate kao da se zaista nalazite na mestu sa koga je snimano. Tome svakako doprinosi i tehnička perfekcija kojom Frances demonstrira retko viđeno majstorstvo.

 

Frances je rođen u Njujorku, u kući punoj srednjovekovnog nameštaja, i odrastao uz dva starija brata, mačka, i mnogo umetnosti na zidovima i knjga na policama. Otac mu je bio kreativni direktor u advertajzing agenciji, a majka urednica u časopisima za dizajn enterijera. Kada nije igrao košarku s ostalom decom, crtao je i slikao pokušavajući da kopira Pikasa. Odrastanje u takvom okruženju presudno je uticalo na to da se u budućnosti bavi nečim kreativnim. Iako je završio žurnalistiku i istoriju umetnosti na Univerzitetu Northwestern u Čikagu,  po povratku u Njujork počinje da radi kao fotograf, pod pokroviteljstvom fotografa arhitekture Ezre Stollera. Tokom tog perioda počinje da dokumentuje rad velikog američkog arhitekte Richarda Meiera, s kojim saradnja traje već punih 30 godina.

“Fokus mog interesovanja je uvek bio na arhitekturi i dekorativnoj umetnosti, ali kako je moj rad evoluirao, počeo sam da stavljam i ljude i životinje u svoje fotografije. Postao sam više zaintersovan za atmosferu mesta koje snimam, kvalitet svetla, ali i dodir, miris, zvuk, osećaj koje neko mesto ostavlja na vas. Nikada ne dodajem svetlo, već koristim samo ono koje je dostupno. Snimam više ekspozicija (bracketing ), koje kasnije uklapam u fotošopu na način koji najbolje opisuje senzibilitet datog prostora. Moj novinarski instikt mi pomaže da ispričam priču na pravi način. Kompozicije i narativne teme dolaze iz istorije umetnosti. Sinteza svega toga su fotografije koje vidite ovde. Hvala vam što ih gledate.”