VINCENZO DE COTIS

Vincenco de Cotis, arhitekta srednje generacije, u svojim pedesetim se bavi upravo onim što se od njega kao Italijana očekuje – dizajnom enterijera i nameštaja. Osim toga, njegovo poreklo prepoznaje se u velikom poštovanju istorije, te se njegovi radovi mogu definisati kao eklektičan spoj čistih savremenih linija, klasičnog i industrijskog.

Text: Andreja Budjevac

V00 copy

 

De Cotis vreme provodi u arhitektonskom studiju, gde upošljava pet do deset arhitekata koji su kao njegova produžena desna ruka i pomažu mu da ostvari ideje. Kad nije u studiju, odlazi u selo, gde poseduje radionicu koju naziva laboratorijom. Nju koristi kao beg od svakodnevne rutine i prepušta se instinktima stvaranja.

Nekada fabrika čarapa, iz četrdesetih godina prošlog veka u Breši, danas je njegov radni prostor.

 

Progetto domestico” je njegova linija nameštaja, tipična po upotrebi materijala u varijantama od kože, sirovog čelika do visoko poliranog mesinga.

Stambeni prostori koje stvara nalikuju galerijama. Njegova crna garnitura dominira prostorom dnevne sobe. Ne stidi se konstruktivnih elemenata – grede i stubovi ostaju izloženi. Zidove ne tretira bojom, netaknuti su u zatečenom obliku. U spavaćoj sobi kombinuje sirove betonske elemente s novim reflektivnim površinama od bojenog stakla.

V09 V10 V11 V12

Pored stambenih enterijera, daje život prostorima modnih brendova i ekskluzivnih hotela, koji postaju svojevrsni hramovi proizvoda koje prodaju. Prostori su dramatično osvetljeni, svojim kamernim postojanjem i koketiraju između svetovnog ambijenta i kliničko čistih linija.

Posmatranjem njegovih enterijera zaključuje se jasna težnja da prostore koje stvara podređuje nameštaju koji dizajnira. Ambijenti se ogoljuju do granica mogućeg, čiste od suvišnog, ili ostaju u izvornoj formi. Nekadašnje fabrike, skladišta, vila iz XVIII veka, stari bioskop… svojom materijalizacijom, odnosima svetla i senki, postaju galerije za izlaganje de Cotisovog stvaralaštva.

www.decotiis.it