WHIPLASH

U javnosti se malo pričalo o ovom filmskom ostvarenju. Iako ne tako popularan, Whiplash je na ovogodišnjoj dodeli Oskara zasluženo osvojio tri nagrade – za najbolju montažu, najbolju obradu zvuka i za najbolju sporednu mušku ulogu, koju je dobio J.K. Simmons.

Text: Irena Popović

W2

Mladi perspektivni bubnjar kog u filmu glumi Miles Teller upisao je jedan od vodećih muzičkih konzervatorijuma. Ima velike snove koje može da ostvari samo ako zasluži poštovanje svog nasilnog profesora, kog glumi J.K. Simmons.

Zanimljivo je to da Teller svira bubnjeve od svoje 15. godine, što govori da nije slučajno izabran za ovu ulogu. Međutim, nikada ranije nije svirao džez, pa mu je ovaj film svakako bio veliki izazov. Na trenutak se možda učinilo da je ovo preozbiljna uloga za mladog glumca, ali sve sumnje je pobio izvanrednom glumom. Naročito oduševljenje publike je pokupio J.K. Simmons. Njegova uloga u ovom filmu je toliko jaka da je bliža glavnoj ulozi nego sporednoj.

w4

Veliki broj filmova je snimljen kako bi poslužili kao inspiracija mladim ili pak svim ljudima koji žele da promene ili postignu nešto više u svom životu, bez obzira na starosnu dob. Ali ovaj film je toliko intezivan, strastven i inspirativan da vas tera da učinite nemoguće.

w3

Često u životu imamo te male padove, koji nam se u tom trenutku učine tako velikim, i ponekad nam je potrebno nešto da nas „digne“. Bez obzira na to da li ste upravo pali ispit, poraženi na turniru, projekat nije dobro prošao kod šefa ili vam je potrebno samo malo inspiracije da pobedite svakodnevicu, ovaj film će vam pružiti upravo to. S prvim udarcima palica o bubnjeve držaće vam pažnju do poslednjih. Zatim ćete soundtrack slušati iznova i iznova, bez obzira na to da li ste poklonik džeza ili ne. Takođe, film trenutno drži i prvo mesto na iTunes-u. Ostaje vam samo da ga pogledate.